JKBB NİSAN AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI KUŞADASINDA GERÇEKLEŞTİRDİ
Birliğimizin 2018 yılı Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Kuşadası Belediyesinin ev sahipliğinde, birlik üyelerinin katılımıyla Aydın/Kuşadası’nda gerçekleştirildi.
Sealight Resort Otel’in kongre salonunda Birlik Başkanı ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, üye belediye başkanları, meclis üyeleri, danışma kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Meclis Toplantısına, gündemin diğer maddeleri ile devam edildi. “2017 Yılı Faaliyet Raporu”, “2017 yılı Kesin Hesabı”, “2017 Denetim Komisyonu Raporunun Görüşülmesi”, “Birliğe Katılma ve Ayrılmaların Görüşülmesi”, “Encümen ve Komisyon Üyeliklerinin Görüşülmesi”, “Sözleşmeli Personel Ücretinin Belirlenmesi”, “Birlik Hizmet Binası Yer Alımı Yetkisi” ve “Birliğe ait Personel Şirketinin Bütçesi için Ödenek Aktarımı” konuları görüşülerek karara bağlandı. İhsaniye Belediyesi (Afyonkarahisar), Çermik Belediyesi (Diyarbakır) ve Ağrı Belediyesi’nin üyelik taleplerinin kabulü ile birlikte Birlik üye sayısı 116’ya yükseldi. Son olarak birlik meclis üyelerine dilek ve temennileri ile ilgili söz verilerek birlik meclisinin kapanışı yapıldı.
Öğleden sonra Türkiye Belediyeler Birliği’nin desteği ile düzenlenen “Başkanlar Aydın’ın Jeotermal Geleceğini Konuşuyor” konulu panel açılış konuşmaları ile başladı.
İlk sözü alan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı; Kuşadası olarak, güneş enerjisi ile ilgili çalışmalara başladıklarını aktararak Davutlar Mahallesindeki yeraltı su kaynakları hakkında bilgiler verdi. Yenilenebilir enerjiyi turizmde kullanmak istediklerini söyleyen Kayalı, "Yeraltındaki sıcak suyu yüzeye çıkarıp, doğaya salmadan kullanıp, sonra tekrar geri gönderirseniz herhangi bir zararı olmaz. Zehirli gazların solunmaması için reenjeksiyon sistemlerinin kurulması ve iyi denetlenmesi gerekir. Bu enerjiye hayır demek olmaz. Doğaya hiçbir şey salmadan kullanmak önemli, bilimsel kullanım şekli belirlensin, yaptırım uygulansın. Koruma ve kullanma dengelerinin iyi korunması ve denetlenmesi sorunları ortadan kaldırır." dedi.
BAŞKAN BAHÇECİ: “Aydın’da jeotermal ile ısıtılan konut neden yok?”
Kayalı’nın ardından söz alan Birlik Başkanımız Yaşar Bahçeci, yerel yönetimler için en önemli sorunun bölgesel ısıtma olduğunu, jeotermal merkezi ısıtma sistemleri ile 115 bin konut eşdeğeri ısıtma yapıldığını ve bunun ciddi bir planlama ve yatırımla bir milyon konuta çıkartılabileceğini söyledi. Bahçeci; "Ülkemizdeki JES yatırımlarının yüzde 75'i Aydın'da, burada 9 üye belediyemiz var ama maalesef jeotermal kaynak ile ısıtılan hiç konut yok. Türkiye yenilenebilir enerji alanında son on yılda çok iyi gelişmelere imza attı, ancak daha çok yapacak işimiz var." dedi.
AYDIN VALİSİ KÖŞGER: “Jeotermal kaynaklarımız ile turizmi 12 aya yaymalıyız.”
Son olarak söz alan Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger ise 60 milyar dolar cari açığın önemli bir kısmının enerjiye gittiğini belirterek başladığı konuşmasına, “Ciddi anlamda yeraltı kaynaklarımız var, ancak zengin yeraltı kaynaklarının fakir bekçileri olmaya devam ediyoruz, yeraltı kaynaklarımızı yeterince kullanmıyoruz. Jeotermal kaynaklarının zenginliği açısından Aydın dünyada 7 nci, Avrupa'da ise 1 inci sırada, bu toplantıdan çıkacak sonuçları önemsiyoruz. İlimiz bir tarım, turizm ve jeotermal enerji kenti. Bu üç unsuru birbiriyle çalıştıramadık, Kuşadası ve Didim'deki otellerimiz sadece 3-4 ay çalışıyor, kış aylarında kapalı. Eğer jeotermal kaynaklarımız kullanırsak turizmi 12 aya yaymış olacağız. Bunun önünde hiçbir engel yok. Tarımı jeotermal ile buluşturursak dünyanın ve Avrupa'nın en önemli yaş sebze ve meyve üretim merkezi olabiliriz. Tarımda çok önemli ürünlerimiz var, 5 üründe Türkiye birincisiyiz, 5 üründe de ikinciyiz, böyle bir potansiyelimiz var. Buralarda da kullanırsak, bu sinerjiyi ortaya çıkarırsak dünyada söz sahibi olabiliriz. JES'lerin tartışma konusu olan ihlallerine karşı kontrol ekiplerimiz aralıksız çalışmalarını sürdürüyor. Ancak mevzuatta caydırıcılıkta bir sıkıntı var" diyerek devam etti ve JKBB Başkanı Bahçeci’ye bu toplantıyı burada yaptıkları için teşekkür etti.
“BAŞKANLAR AYDIN’IN JEOTERMAL GELECEĞİNİ KONUŞUYOR” PANELİNE YOĞUN İLGİ
Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, JKBB Danışma Kurulu Üyelerinden Yüksek Jeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Toros Özbek ile ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisi Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna'nın konuşmacı olduğu paneli, Birlik Başkanımız Yaşar Bahçeci yönetti. Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, JKBB üyesi belediye başkanları, meclis üyeleri, danışma kurulu üyeleri ve basın mensuplarının izlediği panelde Aydın’ın jeotermal geleceği tartışıldı.
MERKEZİ ISITMADA YEREL İDARE SÖZ SAHİBİ OLMALI
Panelde konuşan Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna, merkezi ısıtma sistemleri ile ilgili model ülke olarak gösterilen Danimarka örneğini anlattı. Danimarka’da uygulanan merkezi ısıtma sistemlerinde tek otoritenin belediyeler olduğunu vurgulayan Parlaktuna, ülkemizde de merkezi ısıtma sistemleri kurulmasında yerel idarelerin söz sahibi olmasının önemli olduğunu söyledi. Özellikle merkezi ısıtma sistemlerine enerji sağlanması için santrallerde elde edilen atık ısının jeotermal merkezi ısıtma sistemlerine entegre edilmesini önerdi.
BAŞKAN KAYALI: “Koruma ve kullanma dengesini gözeterek kaynaklardan faydalanmalıyız.”
Kuşadası Belediye Başkanı Kayalı, Aydın’da jeotermal ile ilgili sürecin doğru yönetilemediğini ve bölge halkının doğru bilgilendirilmediğini söyledi. Jeotermal kaynakların enerjisi alındıktan sonra yeraltındaki rezervuara geri basılması halinde hiçbir sıkıntı olmadığını vurguladı. Ülkemizdeki sıkıntının yetki karmaşasından kaynaklandığını aktaran Kayalı, bu konuda mevzuatta düzenleme yapılması gerektiğini ve yetkinin kamuda ve yerel yönetimlerde olması gerektiğini söyledi. Ayrıca koruma ve kullanma dengesinin gözetilerek, düzenlemelerin çok net yapılması gerektiğini,bu çerçevede bu kaynaklardan faydalanmamız gerektiğinin altını çizdi.
Panelistlerden Buharkent Belediye Başkanı Erol ise Türkiye’nin ilk jeotermal elektrik santralinin ilçelerinde yapıldığını ve ilçenin ismini de jeotermal kaynaklardan aldığını iletti. Buharkent’te incir üretiminde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ve bölgedeki santrallerin ürettikleri tüm akışkanı reenjekte ettiğini söyledi. Jeotermal kaynakları milli servet olarak gördüğünü söyleyen Erol, jeotermal kaynakların kullanım alanlarının çok geniş olduğunu ve bu kaynakların uygun şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Birlik Danışmanı Dr. Toros Özbek Aydın bölgesinde geçmişten bugüne yapılan jeotermal kaynak uygulamaları ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Daha sonra ise Aydın’da yaşanan sorunlar ile ilgili yeterli bilimsel çalışma yapılmadığını, konunun aydınlığa kavuşturulması için detaylı analizlerin yapılması gerektiğini belirtti. Ülkemizdeki kaynakların dünyadaki jeotermal kaynaklardan içerik olarak farklı olduğunu dolayısıyla özel bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
BAHÇECİ: “JKBB olarak Aydın’daki jeotermal çalışmaların takipçisi olacağız.”
Başkan Bahçeci, ülkemizdeki jeotermal kaynak uygulamalarının 5686 sayılı Kanun öncesi ve sonrası durumunu karşılaştırarak Türkiye’nin son on yıldır çok hızlı ilerlediğini, jeotermalde lider ülke konumunda olduğumuzu söyledi. Enerji ihtiyacının her geçen gün arttığını belirten Bahçeci, jeotermal kaynakların doğayla uyum içerisinde ülke ekonomisine kazandırılmasının önemine değindi. Son olarak panelde konuşulan konuları toparlayan Bahçeci, sıkıntıları ve çözüm önerilerini aldıklarını, ilgili kurumlara burada konuşulan konuları aktararak konunun takipçisi olacaklarını söyledi.
JKBB Kuşadası Buluşması, 21 Nisan’da Kuşadası Belediyesi tarafından düzenlenen teknik ve kültürel gezi ile sona erdi.
30.04.2018