MUSTAFAKEMALPAŞA'DA HEM ÇEVRE HEM EKONOMİ KAZANACAK
13.04.2017
Enerjide, dışa bağımlılığı azaltmak için Türkiye'de yenilenebilir enerji potansiyelini, ekonomiye kazandırmaya yönelik çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülürken bu konu doğrultusunda Mustafakemalpaşa Belediyesi de Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurmaya hazırlanıyor.
Güneş enerjisi ile çevreyi koruyarak kendi elektriğini üretmek için çalışmalarını sürdüren Mustafakemalpaşa Belediyesi, GES projesinde önemli bir adım daha attı. Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, 1 MW arazi tipi Güneş Enerjisi Santrali Projesi Çağrı Mektubu'nu, Burka Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karaman'dan teslim aldı.
GES SÜNLÜK'E KURULACAK
Bağlantı protokolünün imzalandığı törende konuşan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Sünlük Mahallesi'nde bulunan 20 dönümlük arazi üzerine, 700 hanenin elektrik tüketimini karşılayabilecek güçte GES kurmayı planladıklarını söyledi.
Çevre dostu projelere önem veren yerel yönetim anlayışı çerçevesinde GES Projesi'ne ağırlık verdiklerini ve kurulum süreçlerinin hızla devam ettiğini belirten Başkan Kurtulan: "Türkiye için alternatif kaynakların başında güneş enerjisi geliyor. Mustafakemalpaşa Belediyesi olarak bizler de tüm projelerde doğa dostu alternatif enerji üretimi yapılabileceğini göstermek istiyoruz. Güneş ışığından faydalanma süresi uzun olan Mustafakemalpaşa, güneş enerjisinden elektrik üretmek için oldukça avantajlı bir konumda bulunuyor. GES için bağlantı anlaşmasını imzaladıktan sonra artık sahada kuruluma başlamanın ilk adımlarını atmış bulunuyoruz. 2 yıl içinde proje hayata geçirilmiş olacak. İlçemizde bir ilk olacak GES projesi ile elektriğimizi çevreyi koruyarak üretecek ve bundan elde edeceğimiz gelirle de vatandaşlarımıza hizmet sunacağız. Tüm Mustafakemalpaşa halkına hayırlı olsun.” diyerek bu konuyla ilgili açıklamada bulundu.
DOĞAYA SAYGILI, TEMİZ BİR ENERJİ ÜRETİLECEK
Burka Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karaman ise maliyeti 1 milyon euro olarak düşünülen GES'in ortalama 700-900 ton arasında karbondioksit salınımını engelleyerek yılda yaklaşık 23 bin ağacın kesilmesini önleyeceğini dile getirdi.
Karaman: "4230 adet fotovoltaik panel kullanılması planlanan güneş enerjisi santralinin, yıllık ortalama 1 milyon 500 bin kwh/yıl elektrik üretmesi düşünüldüğünde 1 yılda yaklaşık 640 bin TL gelir elde edeceği öngörülmektedir. Bu tesisin gaz, duman, kükürt ve radyasyon gibi zararlı atıkları bulunmamaktadır. Santralde kullanılacak fotovoltaik paneller, hiçbir şekilde doğaya zarar vermeyen elektriği tamamen temiz yollarla üreten sistemlerdir. Böyle doğaya saygılı, temiz bir enerjinin üretilmesi hem ülke ekonomisine hem de çevreye yüksek oranda katkı ve değer sağlayacaktır." diye belirtti.
13.04.2017