• DİL SEÇİMİ
  • TR
  • EN
  • ARAMA

T.C. ENERJİ KENTLERİ BİRLİĞİ

KULA BELEDİYESİNDEN TEKNOLOJİK SERA

Birliğimiz üyesi Kula Belediyesinin yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre Jeotermal Enerji ile Teknolojik Sera Kurulumu Projesi'nde sona gelindi. Üretim, istihdam ve kalkınmaya katkı sağlayacak proje için 129 milyon liralık yatırım yapıldı.

 

 

Şehitlioğlu Mahallesi yakınlarında yüksek potansiyele sahip sıcak su kaynaklarının değerlendirilmesi amacıyla Zafer Kalkınma Ajansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kula Belediyesi iş birliğinde 135 bin metrekare alanda 50 dönüm kapalı alana sahip jeotermal ısıtmalı “Kula Teknolojik Sera Projesi”nde sona yaklaşıldı.

Kula jeotermal sahasında atıl durumda bulunan 2 adet, toplam debileri 120 lt/sn ve sıcaklıkları 63 derece olan jeotermal kuyuların tarım ekonomisine kazandırılması ve özellikle kadına yönelik istihdamın artırılmasını hedef alan “Kula Teknolojik Sera Projesi” 47.040 m² üretim alanı ile 3.024 m² idari ve teknik alana sahip gotik sera olarak yapımı tamamlanmıştır. Toplamda 8 sektör ve 84 adet tünele sahip olan Kula Teknolojik Serası topraksız kültür domatesi üretimini hedeflemiştir.

Kula Teknolojik Sera projesinde yapılan çalışmaları değerlendiren Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun: “Göreve geldiğimiz 2014 Mart ayından bu yana değişen ve gelişen Kula hayalimizi gerçekleştirmek amacıyla çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettik. Hep açılıp kapanan termal suları gördük. Termal zengini bir memlekette bu kaynağın boşa akıp gitmesi, Kula ekonomisine kazandırılamaması bizleri hep derinden üzdü. Geldiğimiz noktada ise 130 milyon Türk Lirası değerin üzerinde, 135 bin metre kare alan içerisine 50 bin metre kare jeotermal kaynaklı teknolojik serada sona geldik. Kulamızın yetiştirdiği ender değerlerinden, önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanımız ve İzmir Milletvekilimiz Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun verdiği destek sayesinde “Çalışan ve Üreten Gençler Programı (CUGEP)” projesi kapsamında yatırım fırsatı bulduk.

Adım Adım İlerliyoruz

Bildiğiniz gibi tarım sektöründe azalan doğal kaynaklara karşılık, artan dünya nüfusunu beslemek üzere son yıllarda önemli gelişmeler göstermektedir. Gelişen teknoloji ve kullanılan tarımsal üretim teknikleri, enerji sarfiyatını artırmaktadır. Bununla birlikte enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik fosil yakıtların yerine, çevreci ve yenilenebilir alternatif kaynakların kullanımı ülkemizde giderek artmaktadır. Özellikle Tarım Bakanlığımızın tarım sektörüne yönelik jeotermal enerji potansiyelinin sera ısıtmasında kullanımının yaygınlaştırılması politikasına bağlı olarak, ilçemizin Şehitlioğlu mahallemizde yer alan 2 adet jeotermal sondaj kuyularımızı değerlendirmek ve ekonomiye kazandırmak adına 50 dönüm kapalı alanda Kula Jeotermal ile ısıtılan projemizin inşaatına Mart ayında başladık. Projemizdeki ana hedefimizi jeotermal potansiyelimizi ekonomiye kazandırmak ve genç işsiz kadınlarımıza yönelik istihdamın artırılması olmuştur.

Kula jeotermal ile ısıtılan teknolojik sera projemiz ile kaliteli, güvenilir ve sürdürülebilir üretimi geliştirerek, yetiştireceğimiz domateslerimizin marka oluşturulması, üretimde yerli, yenilenebilir ve temiz enerji kullanımının yaygınlaştırılarak, ihracatın, verimliliğin, katma değerin, kalkınmanın ve rekabet gücünün artırılması amaçladığımız gibi sera üretiminde yer alacak olan genç kadınlarımızı sosyoekonomik açıdan güçlendirmeyi, aile geçimlerine katkı sağlamalarını hedeflemekteyiz. Unutmamalıyız ki; toplumsal kalkınmayı sağlamada en önemli konu kadınların çalışma hayatına dahil edilmesidir. Bizler biliyoruz ki; kadınların üretimde olduğu her alanda başarı beraberinde geliyor.” şeklinde konuştu.

05.12.2023